sportverenigingvanhetjaar

Wij en het Nederlands basketball hebben alweer iets te vieren gehad. Basketbalvereniging Crackerjacks uit Amersfoort is voor 2018 gekozen tot 'Vereniging van het Jaar' in de categorie sport. Er ging 19 september een luid gejuich op in ons thuishonk, sporthal Zielhorst in Amersfoort, toen wij te horen kreeg tot beste sportvereniging van Nederland te zijn uitgeroepen. De prijs bestaat uit diverse Masterclasses van professionals voor de vereniging. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om Crackerjacks extra in de schijnwerpers te zetten.

Behalve Crackerjacks behoorden ook volleybalvereniging Sudosa-Desto uit Assen en rugbyclub The Big Bulls uit Almelo tot de drie finalisten in de categorie sport. De titel is voor ons! Dit omdat Crackerjacks zich volgens de organisatoren van de landelijke verkiezing 'in een paar jaar tijd heeft ontwikkeld tot een vereniging, die zich met diverse activiteiten maatschappelijk heeft onderscheiden en die wordt gedreven door een grote groep betrokken vrijwilligers'. 

Crackerjacks is volgens het juryrapport een vereniging die in twee jaar tijd van een naar binnen gerichte organisatie en nauwelijks zichtbaar voor de buurt en gemeente, is veranderd in een vereniging die volop actief is in de samenleving. Crackerjacks werkt in Amersfoort nauw samen met scholen, het speciaal onderwijs en een asielzoekerscentrum, en doet veel voor langdurig zieken, werkzoekenden en gehandicapten. Sportwethouder Hans Buijtelaar, die ook bij de overhandiging van de prijs aanwezig was, sprak in dat opzicht duidelijk taal: "Jullie maken hier waar wat maatschappelijke inzet betekent.’’

Om uit de drie finalisten een keus te kunnen maken, hadden de drie laatst overgebleven sportverenigingen bezoek gekregen van beachvolleyballer Alexander Brouwer en hockeyer Robbert Kemperman, ambassadeurs van de verkiezing 'Vereniging van het Jaar'. Robbert Kemperman zei na afloop van dat bezoek: “Het is mooi om te zien dat deze verenigingen niet alleen een belangrijke rol spelen in het leven van de mensen die bij de vereniging aangesloten zijn, maar ook in de gemeenschap. Er zit zoveel meer achter een vereniging”

bron: NBB